Åbningstider: Mandag, onsdag, fredag 7-21. Tirsdag, torsdag 10-21. Lørdag, søndag 9-16.
Gå til forsiden - Klik her
- Historien om Husum Bio
   

Kolonihaveforbundet fik bevillingen allerede i 1946. Byggeriet blev udskudt flere gange. bl.a. fordi DSB havde planer om en undergrundsbane på stedet.

Grundstenen til Husum Bio blev nedlagt lørdag den 15. maj 1954 af landbrugsminister Smørum, justitsminister Hans Hækkerup, overborgmester H P Sørensen og formanden for Kolonihaveforbundet Gotfred Andersen. Biografbygningen skulle indeholde 42 lejligheder og 13 butikker. Arkitekten var Holger Pind, der til dato havde tegnet over 70 danske biografer. Hele byggeriet blev budgetteret til at koste 4 millioner kr. og heraf skulle de 1.4 millioner kr. bruges til biografen. Pind havde på det tidspunkt været rundt i Europa og gjort forstudier ligesom han havde indhentet meget materiale fra USA, skrev Berlingske Tidende den 16. maj 1954.

Den 23. april 1955 åbnede Husum Bio. Den første helt nye biograf i København i 10 år. Fru landsretsagfører Edel Saunte klippede silkesnoren over til tilskuerlokalet kl. 10:15 og der blev holdt en del taler af bl.a. Holger Pind til de 400 gæster. Der blev vist en film fra Filmmuseet "Filmens Kavalkade Gennem 50 år" med kommentarer af Gunnar Nu Hansen samt trailere fra MGM. Filmen varede i halvanden time. Om eftermiddagen kl. 16 åbnede biografen officielt og om aftenen var der høj stemning til premieren på "Lucky Me" med Doris Day i CinemaScope og 4 spors stereofonisk magnetlyd.

Via store glasdøre trådte publikum ind i biografen's rummelige foyer, der lå under biografsalen. I foyeren var der toiletter og slikkiosk. Af en bred trappe kom man op i biografrummet i velafstemte farver. Stolene var i rød velour, væggene var i glade kylling gule farver og den nederste halvdel af væggene var bobingamahogni. Loftet var malet i en mørk rød-brun farve. Fortæppet var blåt med gule draperier i hver side. De dyreste pladser var midt i salen fordi her var den bedste CinemaScope panorama effekt. Husum Bio var den første biograf i København der var tegnet specielt til CinemaScope formatet. Gennem 4 dobbelte døre var der adgang til det fri.

Personalet omfattede foruden ledelsen, 1 overkontrollør, 3 operatører, 3 kontrollører, 3 billetdamer og 1 piccolo. På et tidspunkt var 1. operatøren Svend Jensen. Efter ombygningen i 1977 til 3 biografer, var 1. operatøren Tage Jørgensen.

Dansk Kinematograf Fabrik stod for det meget moderne kinotekniske udstyr. 2 Bauer B12 maskiner blev installeret og som noget helt nyt Pespekta Sound. Forstærkere og højttalere var fra Klangfilm. Lærredet var 12 meter bredt.

I 1963 blev den 30 årige Frederik Sundram ansat som direktør. Han havde været regnskabschef i Palladium Films udlejning siden 1954. Han var født i Madras i Indien som søn af en dansk missionær. Fra at være en ligegyldig forstadsbiograf ændrer Sundram Husum bio til en af Københavnsk premierebiografer med en af byens bedste belægningsprocenter. I 1969 bliver han direktør for Palladium film, og han forlader Husum bio i 1971.

Ved årsskiftet 1967/68 bliver foyeren og operatørrummet oppudset for et 5-cifret beløb. Der lægges marmorfliser i foyeren. Den 9. maj 1968 købes der 62 nye Viscount stole. I september 1968 sælges 60 pæne velholdte træstole af meget stærk kvalitet.

Bredfilm kommer til Husum Bio midt i 60'erne i form af 2 Prevost maskiner. Den første 70mm film i Husum Bio var "The Fall of of the Roman Empire". "My Fair Lady" overtages den 31. august 1966 efter 3 Falke Bio havde kørt den siden 2. juledag 1964. "El Cid" kører over 5 uger i foråret 1970 og kopien kommer dernæst til Imperial i Dalum. Brændevidder Todd-AO: 150mm ISCO type Super Kiptar og CinemaScope: 135mm ISCO type Super Kiptar.

Transfon ensretter type SK35S. Prevost 70mm maskinerne, med Bauer buelampe, havde serienumrene 7537 & 7538. De blev nedtaget i 1972 og den 13. november samme år blev der bestilt 2 Cinemeccanica Victoria 8 med hulkortsystem, og der blev installeret xenon (2500 Watt).

Da bevillingssystemet blev ophævet den 1. juli 1972 blev Husum bio og Triangel Teatret købt (01.10.72) af Palladium Film. Palladium Film køber også Platan (03.10.73) og Colosseum (01.01.74). En af Danmarks første biografkæder er hermed en realitet. I alt 4300 siddepladser blev det til. På dette tidspunkt var der 450 biografer i hele landet. Meningen var også at købe Metropol Teatret til overtagelse i 1980, da Oda Meyers bevilling ophørte. Der skulle indrettes flere intimbiografer og en restaurant i lokalet. Planerne blev som bekendt opgivet, og der er i dag en tøjforretning i biografen.

Husum Bio lukkede den 10. december 1973 for at blive istandsat for en kvart million kroner, det er første gang biografen er blevet malet efter åbningen i 1955. Biografen genåbner 2. juledag 1973. Tilskuerrummet blev malet i en varm lys gul farve. Langs væggene erstattedes belysningen af 18 specielt indkøbte svenske krystallampetter til et par tusind kroner stykket. Af de 801 pladser bliver de 500 sæder ombetrukket. Kontrollørerne får nye blå uniformer uden det gammeldags orgie af guldbroderier. I foyeren kommer der ny belysning. Foyer, trapper, operatørrum og toiletter bliver sat i stand. I samme ombæring ombygges ventilationsanlægget pga. oliekrisen.

Proceniet ombygges og der kommer et nyt lyst cognacfarvet væg til væg fortæppe. Det gamle blå fortæppe blev hermed udskiftet. 25 spotlights langs proceniets kant belyste det nye brandsikre fortæppe. Pga Hafnia branden tidligere på året ønskede Frederik Sundram biografen sikret på enhver tænkelig måde. Det lokale brandvæsen gennemgik biografen, og fandt det hele i orden.

Ved receptionen efter istandsættelsen sagde Sundram at Husum bio "- var en god forretning, der var rentabel i alle retninger". Med til receptionen var blandt andre August A Andersen fra 3 Falke bio, Axel Jespersen fra Columbia film, Thorvald Larsen fra Alexandra Teatret og Svend Åge Henriksen fra Cinema International Corporation. Der blev vist et kort uddrag af "Papillon".

Pga af den nye biografstruktur i København nedsættes priserne fra den 6. januar 1977 i Husum til 7, 8, 9 og 10 kroner. Husum bio får nu filmene 8-10 ugere senere end tidligere pga det nye move-over system, hvor centrumbiograferne flytter filmene ned i mindre sale idet samme hus (ABCinema og Cinema 1-5).

Multidimension lydsystemet "Sensurround" bliver installeret ca den 10. marts 1977, da filmen "Midway" skal vises i 35mm. Bygningen var blevet gennemgået på kryds og tværs før installeringen. Ved lærredet placeredes 6 højttalerkabinetter med bashøjttalere på 45 cm i diameter. Der blev ikke solgt biletter til de 3 første rækker af den grund. Bag i salen placeredes yderligere 2 kabinetter. 2 forstærkere à 1000 watt trak sammen med biografens eksisterende udstyr disse 8 højttalere.

De nye maskiner kostede 300.000 kroner, og de blev installeret i slutningen af maj 1973. "Et bedre mere skarpttegnet billede og en forbedret lyd", fortalte direktør Sundram om de nye maskiner. Det var Europas mest moderne "Elektronstyrede fremvisningsmaskineri". Der blev indrettet fjernstyring fra salen. Bauer lampehusene blev ombygget til xenon og genanvendt. Der var muligvis ikke Todd-AO faciliteter efter udskiftningen til Cinemeccanica, da der på billeder fra operatørrummet ikke er magnettonehoved til 70mm på maskinerne. Et lille periskob blev bygget da maskinerne var lavere end de foregående Prevost maskiner.

Husum Bio var kendt i branchen som en solid biograf med en god belægningsprocent. I 1969 havde Husum bio en vældig fremgang på 12% hvor resten af landet havde en tilbagegang på 10%. Fremgangen skyldtes Frederik Sundrams fremsynede og storartede arbejde hans sikre branchekendskab. Branchen betragtede iøvrigt Sundram som "Danmarks dygtigeste biografmand". I perioden juni 1971 til september 1972 faldt publikumstilstrømningen betragtligt. Husum bio blev da solgt af Kolonihaveforbundet for 2 millioner kroner.

 

Frederik Sundram købte biografen for ca 2 millioner kroner i oktober 1977 til overtagelse den 1. januar 1978. Den 30. september 1977 bestiller han 2 Cinemeccanica Victoria 5 maskiner med 4000 meter spoletårn hos Dansk Biograf Teknik. Efter sidste forestilling den 30. november 1977 lukkede Husum bio atter for at blive ombygget til 3 biografer. Fredag den 6. januar 1978 genåbnede Husum bio 1-2-3 med "A Bridge Too Far", "Rocky" og "Familien Gyldenkål Vinder Valget".

I samme øjeblik håndværkerne listede ud af bagindgangen, blev publikum lukket ind ved hovedindgangen. Klokken var lidt i 7 om aftenen. Den aften var samtlige aftenforestillinger udsolgt, og mange måtte gå forgæves. I den første weekend var der 21 forestillinger, heraf var 9 helt udsolgt. Om søndagen den 8. januar var der rekord indtægt i Husum bios historie. "Et lykkeligt ægtepar Eva og Frederik Sundram gjorde kassen op", skrev Husum avis.

Terassen blev ombygget til 2 små biografer à 132 pladser. Bio 1 fik 385 pladser. I den store sal kom der helt nye stole og gulvtæpper. Rækkeafstanden blev større, så der blev bedre benplads. Under hver stol var der en rist til friskluft indblæsning. I de to små biografer kom der blå tæpper på gangene, og de blev malet i en bordeaux farve. Forhallen var blevet udlejet som stadeplads, hvor der blev solgt frugt og blomster. I foyeren indrettes et stort barområde, der forpagtes ud til restauratør Kaj Kronborg- Christensen. Selve bardisken var 5 meter lang.

Ombygningen tog 6 uger og kostede 700.000 kroner. Torsdag den 12. januar 1978 var der åbningsreception, hvor bl a August A Andersen fra 3 Falke bio, Dalsgaard Olsen fra Nordisk Film, den 85 årige Thorvald Larsen fra Alexandra Teatret og Henrik Sandberg var til stede.

Husum var den første biograf i forstæderne, der fik en vaskeægte multibiograf. Ikke siden Husum, Emdrup, Vanløse og Utterslev blev underlagt København Kommunes administration den 1. januar 1901 og den første sporvogn (linie 5) kom til Husum den 24. oktober 1924, var der sket noget lignende. Det var virkelig en begivenhed skrev den lokale avis

I 1984 sælger Frederik Sundram biografen til Nordisk Film, hvor han selv er direktør. I januar 1987 bliver den fremadstræbende og håbefulde unge Jan Boye Thomsen leder af biografen. Boye startede som filmopertør i 3 Falke bio i 1982. Han får opbygget en meget hyggelig atmosfære derude bl a med en gammel kinomaskine i foyeren.

Husum Bio lukkede pga tabsgivende drift og sidste spilledag var søndag den 30. april 1989. Lokalet henstod i en årrække ubenyttet hen indtil "Kondigrafen" åbnede. Det gamle biograflokale blev ombygget til et stort trænings- og livsstilscenter.

Husum bio til kondigrafen

De indledende foranstaltninger

Planlægningen af Kondigrafen begyndte allerede i 1992 med købet af to af Form & Figurs største prestige træningscentre på Strøget på 1200 kvm. og Ballerup Centret på 2000 kvm. På mindre end 8 dage flyttede vi mere end 90 tons motionsudstyr og 725 garderobeskabe til to bondegårde i Kalundborg. Senere kom købet af Fodboldklubben Brøndbys fitness center m.fl.

Det tog næsten 4 år at sætte udstyret i stand i nye spændende farver. Derefter kom turen til det skriftlige materiale, som består af 100 siders økonomiske beregninger og planlægning, og der blev blandt andet skrevet 300 siders undervisningsmateriale om kost og rygtræning.

Midt i alt dette udviklede vi også vores egen træningscykel i samarbejde med Erik Krandorf fra Danmarks Tekniske Universitet.

Valg af bygning

Nu stod vi så med træningsudstyr til et multi-center på ca. 5000 kvm., men uden lokaler. At leje lokaler over en vis størrelse er svært. Enten ligger det i et industriområde eller også på strøget til en leje, der ikke er til at betale.

Efter at have brugt hundrede vis af timer på analyser af forskellige områder, og set på mange lejemål overalt på Sjælland, stødte vi tilfældigt på Husum Bio. Ejeren som var Nordisk Film havde vist den sidste film i 1989, og siden var lokalerne blevet anvendt til lager.

Vi henvendte os til Nordisk Film for at spørge, om de var interesseret i at sælge bygningen. Efter forhandlinger i 1 1/2 år var købet en realitet. Og der stod vi som lykkelige ejere af en gammel biograf, som havde stået som et spøgelseshus i mere end 10 år.

Ombygningen

Ombygningen og istandsættelsen til et sports- og velværecenter tog mere end 1 1/2 år. Der blev bortkørt 78 tons affald i en gammel Opel Kadett fra 86 med en lille trailer. Kadetten måtte undervejs have ny motor.

Der blev brugt over 100 tons byggematerialer, som blev købt over det meste af verden fx 18 tons squashbaner fra Norge, saunaer fra Finland og gulvtæpper fra Holland.

Vi arbejdede gennemsnitligt 340 timer om måneden.

Færdigbygget

Endelig lykkedes det at få trænings- og livsstilscenter færdigt. Og Kondigrafens historie fortsætter....

© Copyright 1999-2021 Kondigrafen. Indholdet på denne hjemmeside er beskyttet i henhold til loven om ophavsret og må ikke kopieres, reproduceres eller distribueres under nogen form - hverken helt eller delvist - uden skriftlig tilladelse fra Kondigrafen.